KUTATÁSMÓDSZERTANI ÉS MÉRÉSÜGYI IRODA
KÖFOP JÓ ÁLLAM MUTATÓ MONITORING

Bemutatták a Jó Állam Jelentés 2017-et

Néhány területen romlás, többségében azonban javulás tapasztalható a kormányzat teljesítményében az idei Jó Állam Jelentés szerint. Az NKE által készített, több újdonságot is tartalmazó, immáron harmadik alkalommal megjelenő tudományos dokumentumot szakmai napok keretében mutatták be az intézményben.

„A Jó Állam Jelentést az NKE államreform központja készíti partnerek bevonásával, de ez az egyetem egészének szellemi terméke”- mondta a kétnapos rendezvény köszöntőjében Prof. Dr. Patyi András. Az intézmény rektora szerint nagyon fontos, hogy a jelentés minél valósabb, minél igazabb képet adjon a kormányzati munkáról, és csak akkor van értelme, ha hisznek is benne azok, akiknek szól. Patyi András úgy látja, hogy a jelentés ténye önmagában is alátámasztja az NKE létrehozásának jogosultságát.

A Jó Állam Jelentést minden alkalommal megtárgyalja az Államreform Bizottság is, amelynek Prof. Dr. Kovács Árpád is a tagja. A Költségvetési Tanács elnöke szerint a jelentés mára éretté vált, és egyre több szempontot vesz figyelembe a kormányzati teljesítmény értékelésekor. Kiemelte a véleménymérés, a nemzetközi és a területi dimenziók használatának fontosságát, de azt is megjegyezte, hogy a jövőben érdemes lenne jobban fókuszálni az egyes hatásterületek közötti összefüggésekre.

„A jelentéssel az a célunk, hogy egy tudományos hátterű munkát végezve egyfajta visszacsatolást adjunk a kormányzati képességekkel kapcsolatban” – fogalmazott előadásában Dr. Kaiser Tamás egyetemi docens. Az Államkutatási és Fejlesztési Intézet tudományos igazgatója kiemelte, hogy az idei jelentésben a nemzetközi összehasonlítás mellett hangsúlyos szerepet kaptak a nemzeti területi dimenziók is. Összesen 32 indikátor változott a korábbi jelentésekhez képest és egyre nagyobb szerepet kapnak olyan témák, mint az innováció és versenyképesség, a digitalizáció vagy a fenntarthatóság.

A Jó Állam Jelentés ezúttal is hat hatásterületen méri és értékeli a kormányzati teljesítményt. Ezek közül az egyik legpozitívabb képet a biztonság és bizalom hatásterületen lehet érzékelni. A jó kormányzásnak, a jó államnak egyik legfontosabb tényezője a biztonság Prof. Dr. Kis Norbert szerint. Az ÁKK dékánja, a hatásterület szakmai csoport vezetője elmondta, hogy hiába teljesít jól egy kormány, ha nincs biztonságérzet az országban. A kutatás szerint a külső biztonság és a közbiztonság területén folyamatosan jól teljesít a kormányzat, ami a lakosság biztonságérzetének növekedésében is tetten érhető. „Bár a lakosság jogrendszerbe vetett bizalma némileg csökkent a tavalyi jelents óta, a visegrádi országokkal összehasonlítva ezen a területen is pozitív az összkép”- fogalmazott Kis Norbert.

„Jelenleg még mindig alapvetően az olcsóságával versenyez az ország a piacon, de már vannak jelei annak, hogy hamarosan áttérhetünk a tudásalapú versenyképességet szem előtt tartó útra Prof. Dr. Csath Magdolna szerint. A pénzügyi stabilitás és gazdasági versenyképesség hatásterület vezetője elmondta: a magyar gazdaság és társadalom fejlődését tudásalapú irányba kell vinni, hogy „ne csak a keményen, hanem az okosan dolgozó emberek országa is legyünk”.

A rendezvényen a hatásterületek bemutatása mellett szó volt a jelentés területi dimenzióiról, a véleményfelmérésről, valamint az egyes szakmai műhelyek kutatási eredményeiről.

 

Jó Állam Jelentés 2017 letöltése

 

MÉRLEGEN A JÓ ÁLLAM: A JÓ ÁLLAM JELENTÉS 2017 BEMUTATÁSA TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

 

Szöveg: Szöőr Ádám
Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: jó állam